Babl ti - napitak koji je osvojio svet

Bez autora
Feb 07 2024

Babl ti (bubble tea) ili "boba" je napitak koji se sastoji od čaja, mleka ili voćnog soka i kuglica od tapioke, koje se žvaću između gutljaja.

Ovaj napitak je poreklom sa Tajvana, gde je nastao još krajem 80-ih godina prošlog veka, kao rezultat kreativnosti i eksperimentisanja prodavaca čaja.

Tapioka je vrsta skroba bez glutena koji se ekstrahuje iz korena manioke, biljke koja raste u Južnoj Americi. Tapioka se koristi za pravljenje brašna, pahuljica, kuglica i drugih proizvoda koji se dodaju u hranu i piće. Ima neutralan ukus i može se koristiti kao zamena za pšenicu ili druge žitarice.

Postoje različite verzije o tome ko je tačno izmislio babl ti, ali jedna od najpopularnijih je da je to bio Liu Han-Čie, vlasnik čajdžinice Čan Šui Tang u gradu Taičung. On je, navodno, dobio inspiraciju za ovaj napitak kada je video kako se u Japanu prodaju hladne kafe sa mlekom, pa je odlučio da proba da napravi slično piće sa čajem. Dodao je kuglice od tapioke, koje su se tradicionalno koristile u slatkim supama i desertima, kako bi napitku dao zanimljivu teksturu i ukus.

Babl ti je ubrzo postao veoma popularan među mladima na Tajvanu, koji su uživali u raznovrsnim ukusima i bojama ovog napitka, kao i u zabavnom načinu ispijanja kroz široke slamčice. Babl ti je, takođe, postao simbol tajvanske kulture i identiteta. Ubrzo se proširio i na druge azijske zemlje, kao što su Kina, Japan, Južna Koreja, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland i Vijetnam, gde je, takođe, stekao veliku popularnost i gde je bio prilagođen lokalnim ukusima i navikama.

U poslednjih nekoliko godina, babl ti je osvojio i zapadni svet, posebno SAD, Kanadu, Australiju i Evropu, gde se otvaraju specijalizovane prodavnice i kafići koji nude ovaj napitak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik